31 mei 2023
Blyde Benelux
“Onze arbeidsovereenkomst paste niet bij onze kernwaarden. Het was standaard en daardoor wat saai.” Jeanne Kortenoever, pr-adviseur en happy people officer bij Blyde Benelux, kreeg er naar eigen zeggen geen energie van. Inmiddels maakt het bureau gebruik van een one-pager en hoopt het dat andere bedrijven zullen volgen.
“Werkgeluk staat bij ons centraal, we streven ernaar dat iedereen dat een 8+ geeft. Dat betekent dat alles moet kloppen, ook het contract.” Daar was echter nog geen sprake van toen Kortenoever 5,5 jaar geleden zelf in dienst trad bij het pr-bureau voor duurzame bedrijven met vestigingen in Amsterdam en Antwerpen. “De arbeidsovereenkomst was voor mij redelijk gesneden koek, omdat ik lang op een arbeidsrechtkantoor had gewerkt, maar het straalde niet de positiviteit van het kantoor uit. Iets wat bij Blyde juist wel hoog in het vaandel staat in de werkrelatie.”
Vijf dingen
Een aanpassing van het contract liet aanvankelijk nog even op zich wachten, maar een paar jaar geleden – toen het bureau inmiddels B Corp was geworden en Kortenoever de functie van happy people officer erbij had gekregen – werd besloten over te stappen op een arbeidsovereenkomst van één pagina. “Ter inspiratie heb ik gekeken naar die van Tony Chocolonely, Fatboy en reclamebureau Heldergroen. Omdat mijn kennis over het arbeidsrecht wat was weggezakt en ik bang was dat ik dingen zou opschrijven die niet helemaal klopten, heb ik eerst een podcast van arbeidsrechtadvocaat Daniël Maats geluisterd en daarna nog een workshop bij hem gevolgd. Onze eigen advocaat heeft het contract uiteindelijk nog gecheckt.”
“Van Daniël Maats leerde ik dat er eigenlijk maar vijf dingen in een one-pager hoeven te staan”, vervolgt Kortenoever. “Naam en geboortedatum, rol, startdatum, salaris en of iemand voor bepaalde of onbepaalde tijd in dienst treedt. De rest is vastgelegd in de wet.” Verder staat in het contract onder meer vanuit welke kernwaarden Blyde Benelux werkt en welke voordelen een dienstverband medewerkers oplevert. “Het is echt een contract op basis van vertrouwen. In het arbeidsrecht zie je vaak dat er achter elke mogelijke situatie een artikel staat. Dat is precies wat wij wilden loslaten. We willen niet alles dichttimmeren, omdat er mogelijk iets kan gebeuren. Mocht er toch een probleem zijn, gaan we daar gewoon over in gesprek.”
Onbeperkt vakantiedagen
Dat vertrouwen centraal staat bij Blyde Benelux, blijkt ook wel uit het kopje ‘vakantiedagen’. Werknemers mogen namelijk zelf bepalen hoeveel vakantiedagen ze opnemen. ‘Omdat we geloven in een team dat zich happy en fit voelt en genoeg vrij neemt om dingen te doen waar je blij van wordt’, zo staat in de overeenkomst. Kortenoever: “De enige kaders die we daarbij hanteren, is dat het wel moet passen binnen het team en de klanten en dat mensen niet meer dan drie weken aaneengesloten van kantoor zijn. Maar als iemand bijvoorbeeld heel graag langer met de camper door Scandinavië wil trekken, bespreken we gewoon of dat toch haalbaar is.” Angst voor misbruik van die regeling is er volgens Kortenoever niet. “We zijn een klein hecht team en we zijn allemaal gedreven om goede resultaten te leveren. Als iemand opeens buitensporig veel vakantiedagen opneemt, moet er iets aan de hand zijn en dan ga je ook daarover in gesprek. Waarom ga je zoveel weken weg? Heb je het niet naar je zin? Maar we hebben zoiets nog nooit meegemaakt. In de praktijk nemen mensen niet veel meer dan 26 vakantiedagen op, wat voorheen ook het aantal vrije dagen was.”
Enorme vrijheid
Een andere regeling waaruit het vertrouwen in de medewerkers duidelijk spreekt, is de ouderschapsverlofregeling. Vaste medewerkers bij Blyde Benelux (naast de vele freelancers zijn dat er ongeveer tien) mogen als ze ouder worden één dag in de week thuisblijven bij hun kind of kinderen, maar krijgen wel gewoon hetzelfde salaris, vertelt Kortenoever. “Ik doe dat zelf al 3,5 jaar. Dat geeft enorme vrijheid.”
Deze ouderschapsverlofregeling wordt beschreven in een bijlage, een zes pagina’s tellend document achter de arbeidsovereenkomst. Volgens Kortenoever “een meer bewegend document”, waarin bijvoorbeeld meer staat over de kernwaarden, over wat medewerkers van Blyde kunnen verwachten, hoe er feedback aan elkaar wordt gegeven, hoe iemands salaris is opgebouwd en welk budget er is voor ontwikkeling.
Taalgebruik
Dat er eigenlijk maar vijf dingen in een arbeidsovereenkomst hoeven te staan, is wel wat Kortenoever het meest verraste tijdens het ‘overgangsproces’ naar de one-pager. Daarnaast vond ze het een eye-opener dat die juridische, archaïsche teksten lang niet altijd nodig zijn. “Juridisch moet het natuurlijk kloppen, maar het taalgebruik kan vaak veel simpeler. Toen ik bezig was het contract te schrijven, dacht ik: dit past bij Blyde.” Waar ze nog wel een beetje van baalt, is het relatiebeding in de bijlage. “Dat vind ik sowieso nogal ouderwets en eigenlijk niet meer passen in ons huidige contract. Tegelijkertijd is het wel een belangrijk punt waar we niet omheen kunnen, want als pr-bureau zijn de media-contacten natuurlijk belangrijk.”
De arbeidsovereenkomst is in ieder positief ontvangen door de medewerkers. “Ondanks dat ik deze vorm al eerder voorbij had zien komen, was het heel leuk om het ook bij mijn eigen contract te zien”, zegt Blyde-medewerker Evelien Pleging. “Door de stijl en de manier van schrijven was het overzichtelijk. Ik kreeg er energie van, omdat ik niet door lappen juridische tekst hoefde te bladeren.” Ook buiten Blyde Benelux waren mensen enthousiast, stelt Kortenoever. “Ik heb onze one-pager gedeeld op onze LinkedIn. Hij werd heel goed bekeken en we kregen er veel leuke reacties op. Daar was ik wel trots op; het voelde echt als een mooie bijdrage aan ons kantoor.”
Zelf aan de slag?
Wil jij ook een medemenselijke arbeidsovereenkomst? Download dan de Routekaart om direct zelf aan de slag te gaan of meld je aan voor ons Do-It-Yourself traject Conscious Contracting dat start in februari en september 2024.