29 januari 2024
"Sorry dat ik je dit vreselijke document stuur"
Het tekenen van een arbeidsovereenkomst is een bijzonder moment. Voor velen iets dat je in je leven niet zo vaak doet. Het markeert een nieuwe stap in je werkende leven. Het is een van de moments that matter of zelfs een moment of truth in de hele medewerkers reis of employee journey, zoals Heleen Mes (Employee Experience & Design expert) in haar LinkedIn post zo mooi omschreef. Het moment waarop je bewust kiest voor elkaar en beloftes aan elkaar doet.
Wat een domper dan ook dat bij veel organisaties nieuwe medewerkers, na een heel persoonlijk en weldoordacht sollicitatieproces, een lijvige overeenkomst in ingewikkelde juridische taal toegestuurd krijgen. Waarin onderwerpen die tijdens het proces besproken zijn, niet herkenbaar terug te vinden zijn. Waaruit weinig vertrouwen spreekt en vooral de belangen van de werkgever behartigd lijken te zijn.
Dit is niet alleen voor de kandidaat, maar ook voor veel recruiters een doorn in het oog. Bij organisaties die deelnemen aan ons project worden overeenkomsten vaak per mail verstuurd, voorzien van excuses van de recruiter: “Sorry dat ik je dit vreselijke document stuur!” Ook geven recruiters regelmatig telefonisch of tijdens fysieke bijeenkomsten extra toelichting op de overeenkomst, zodat medewerkers écht begrijpen waar ze zich aan committeren.
Er loopt geen bloed uit
In de praktijk blijkt dat medewerkers de arbeidsovereenkomst vaak wel gewoon tekenen. Dus, hoe erg is het nu eigenlijk? Er loopt niet direct ‘bloed’ uit. Wel kunnen medewerkers op een later moment vaak niet terughalen, waarvoor ze nu eigenlijk getekend hebben. Dat is bijvoorbeeld als het gaat om een geheimhoudingsverklaring erg belangrijk. Ook kan een lijvige overeenkomst in ingewikkelde juridische taal dreigend overkomen en onzeker maken, met name bij kwetsbare groepen. De dreigende en onbegrijpelijke taal van het contract kan dan een reden zijn om niet bij je te komen werken.
Een medemenselijke arbeidsovereenkomst levert veel op
Een medemenselijke arbeidsovereenkomst biedt dan ook vele voordelen:
- de arbeidsovereenkomst sluit naadloos aan op de (arbeidsmarkt) communicatie, het recruitmentproces en de missie en waarden van jouw organisatie
- je laat zien dat jouw organisatie echt oog heeft voor de belangen van medewerkers en dat er sprake is van wederzijds vertrouwen
- kandidaten zijn positief verrast over de arbeidsovereenkomst en vertellen erover aan anderen
- kandidaten begrijpen wat ze tekenen en wat er van ze verwacht wordt
- besparing van tijd: minder vragen en minder uitleg nodig
- blijere recruiters die met trots de overeenkomst opsturen
- op een andere manier gaan kijken, denken en handelen: vanuit vertrouwen
“Het viel me op dat dit contract heel anders is dan ik gewend ben. Ik hoefde het helemaal niet naar mijn ouders te sturen om de kleine lettertjes mee te laten lezen om te kijken of er misschien iets geks in stond.”
Lees het hele praktijkvoorbeeld van Regionaal Energieloket.
Zelf aan de slag?
Wil jij ook een medemenselijke arbeidsovereenkomst? Download dan de Routekaart om direct zelf aan de slag te gaan of meld je aan voor ons Do-It-Yourself traject Conscious Contracting dat start in februari en september 2024. Of bekijk de inspirerende praktijkvoorbeelden.