Actueel

Ontrafelsessie begeleid traject - De arbeidsovereenkomst als ticket of trust

2 juli 2024

Niet uitgaan van wantrouwen, maar afspraken maken die kloppen bij de identiteit en kernwaarden van de organisatie en de gelijkwaardige relatie die je als werkgever en werknemer met elkaar aangaat. Dat is waar Deloitte, Vezet BV, Vebego Groen, Breman Installatiegroep en PCOU Willibrord voor willen gaan. Zij nemen deel aan het begeleid traject en zijn inmiddels aan de slag met conscious contracting in hun eigen organisatie. Daarmee hebben straks duizenden medewerkers een conscious contract in handen.

Op 11 juni kwamen alle deelnemers aan dit traject bij elkaar in Vechtclub XL in Utrecht. Een energieke en inspirerende bijeenkomst met verschillende onderdelen:

  • De deelnemende organisaties stelden zichzelf voor, deelden hun redenen voor deelname en de ‘beren op de weg’ die zij voorzien.
  • Elze Ghijsen, projectmanager menswaardige economie bij de Goldschmeding Foundation, vertelde meer over het programma menswaardige economie en het gedachtegoed van Medemenselijk Ondernemen.
  • De belangrijkste inzichten uit de bij de deelnemende organisaties uitgevoerde Quickscans werden gepresenteerd.
  • Evelyne Hof en Daniël Maats Maats van BVDV Advocaten & Fiscalisten, de aan het project verbonden juristen en voorlopers op het gebied van conscious contracting, namens ons mee in wat moet en wat mag van de wet. Rekening houdend met de belangen van werkgever én werknemer. Daniël: “Ik zie een arbeidsovereenkomst als een ticket of trust. Het is de ‘handdruk’ waarmee je de samenwerking officieel maakt. Hier moet een bepaalde mate van vertrouwen in zitten.”
  • Projectleider Boukje Keijzer leerde de aanwezigen hoe te balanceren tussen houvast en ruimte en de vragen die je jezelf daarbij kunt stellen: Waar staat dat het zo moet? Wie heeft de regel opgesteld? Wat gebeurt er als je het anders doet?
  • De deelnemers gingen aan de slag met het plan van aanpak voor hun organisatie: Welke keuzes gaan ze maken? Waar leggen ze accenten?

De volgende stap in het traject zijn de ontregelsessies die bij de deelnemers op locatie plaatsvinden.

Het begeleid traject wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

Foto: Duy vu Dinh. Video: Skirr.

Blijf op de hoogte van onze vorderingen, achtergrondinformatie over conscious contracting en inspirerende praktijkvoorbeelden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief