HR in Motion

4 juni 2024

HR in Motion is het kennisevent voor de HR-professionals waar vakkennis wordt gekoppeld aan de HR-praktijk. Boukje Keijzer is een van de sprekers op dit evenement. Ze geeft een sessie over het project Conscious Contracting en over de ruimte vinden binnen bestaande regels.

Sessie 1 – Conscious Contracting: de kracht van het sociale contract

Misschien heb je al eens gehoord van de term Conscious Contracting. Bijvoorbeeld toen Tony Chocolonely met een kleurrijke one-pager kwam als arbeidsovereenkomst. Steeds meer organisaties willen hun onnodig complexe overeenkomsten beter laten aansluiten bij hun normen en waarden en tegelijkertijd recht doen aan hun grootste kapitaal: de mensen in hun organisatie. In conscious contracts staat het welzijn van werkgever én werknemer centraal. Met deze sociale contracten kun je je onderscheiden van anderen op de krappe arbeidsmarkt.

Tijdens deze sessie laat Boukje zien hoe je zelf stap voor stap conscious contracts opstelt op een juridisch verantwoorde manier, met wetenschappelijke onderbouwing. En ze deelt concrete voorbeelden van organisaties die jou al voor gingen.

  • Hoe bekrachtig je als organisatie de relatie tussen mensen door middel van contracten?
  • Hoe zorg je ervoor dat regels bijdragen aan de waarden die binnen jouw organisatie van belang zijn?
  • En hoe vertaal je deze waarden naar arbeidsovereenkomsten?

Sessie 2 – Ruimte vinden binnen bestaande regels

Wervingsprocedures die zo lang duren dat kandidaten halverwege afhaken, regels rond opleidingsbudgetten die zo streng zijn dat het budget nooit opkomt, functieprofielen die niet matchen met wat medewerkers daadwerkelijk doen en P&O cycli die niet bijdragen aan de ontwikkeling van mensen. In een vakgebied waarin alles continu in beweging is, bieden regels houvast. Tegelijkertijd kunnen ze in de weg staan van wat we eigenlijk proberen te regelen. Daarom is het cruciaal om de balans te vinden tussen de regels en de rek.

In deze verdiepende sessie leert Boukje u:

  • anders te kijken naar bestaande regels
  • over rekstrategieën voor het verminderen van de regeldruk
  • ruimte te creëren voor de menselijke maat

Klik hier voor meer informatie over het event.

Blijf op de hoogte van onze vorderingen, achtergrondinformatie over conscious contracting en inspirerende praktijkvoorbeelden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief