Praktijkvoorbeeld

MINDCARE

11 maart 2024

‘Die onepager geeft nieuwe medewerkers meteen een warm welkom’

“Kan dit niet anders?”, vroeg Rozemarijn van Renssen zich vijf Jaar geleden af toen ze haar eerste medewerker in dienst nam bij MINDCARE. Daarmee doelend op de arbeidsovereenkomst met onleesbare juridische teksten. “Ik heb zelf geprobeerd om het allemaal wat vriendelijker te verwoorden, maar veel verder kwam ik niet.” Toen ze vorig jaar op LinkedIn over het Do-It-Yourself traject Conscious Contracting las, besloot ze eens en voor altijd af te rekenen met dat stoffige contract.

Zeven maanden later resulteerde dat in een kleurrijke onepager in ‘Jip en Janneke-taal’ en met aansprekende afbeeldingen. “Met dit nieuwe arbeidscontract laten we zien wie we als organisatie zijn”, zegt directeur Rozemarijn van Renssen. “Het is een weergave van onze eigen cultuur en identiteit.”

MINDCARE, met gezondheidscentra in Assen en Groningen, is een centrum voor specialistische jeugd-ggz. Het biedt verbale en non-verbale therapie aan kinderen, jongeren en hun ouders. Van Renssen begon tien jaar geleden als zzp’er en heeft nu 25 mensen in dienst, onder wie vaktherapeuten, orthopedagoog-generalisten, gz-psychologen en systeemwerkers.

Herder en schaap

Goed voor haar mensen zorgen en ze een werkplek bieden waar ze zich veilig voelen, is voor Van Renssen belangrijk als werkgever. “En dan niet alleen in woorden; het moet zichtbaar zijn in hoe de organisatie is opgebouwd en in hoe we met elkaar omgaan. Als wij tegen iemand zeggen dat ze op ons terug kunnen vallen, moet dat ook echt zo zijn. Daarom hebben we bij MINDCARE bijvoorbeeld een herder/schaap-systeem. Elke nieuwe medewerker krijgt een herder toegewezen die op een beetje onopvallende manier zorgdraagt voor zijn schaapje. De herder, die in de praktijk gewoon een collega is, vraagt wat vaker hoe het gaat of geeft af en toe eens een complimentje.”

Volgens Van Renssen zorgt die veilige werkplek ervoor dat medewerkers het beste tot hun recht komen en kunnen ze daardoor ook beter voor hun cliënten zorgen. “Conscious contracting geeft het medemenselijk ondernemen wat meer body, wat handvatten om het wat professioneler vorm te geven. En zo’n onepager geeft nieuwe medewerkers meteen een warm welkom.”

Bewustwordingstraject

MINDCARE was één van de 23 organisaties die vorig jaar het Do-It-Yourself traject doorliepen. De deelnemers kregen elke week via de mail opdrachten waarmee ze in de eigen organisatie aan de slag konden gaan en ze volgden online masterclasses en live Q&A’s, waarin ze vragen konden stellen aan juridische experts. Daarnaast konden ze via een online community ervaringen en voorbeelden met elkaar uitwisselen.

“Het leuke aan het Do-It-Yourself traject is dat het veel meer is dan alleen het aanpassen van het arbeidscontract. Het is ook een soort bewustwordingstraject van je hele personeelsbeleid. We hebben daarom tegelijkertijd met de nieuwe arbeidsovereenkomst een onboarding e-learning gemaakt, in samenwerking met een werkgroep bestaande uit medewerkers. Daarin staat alle basisinfo van MINDCARE: wie zijn wij, wat vind je waar, wat vinden wij belangrijk, wat verwachten wij van een medewerker? Dat soort dingen. En dan op dezelfde enthousiaste manier en met dezelfde vormgeving als het nieuwe arbeidscontract.”

Boetebeding en VOG

Van Renssen schreef zelf de tekst voor de nieuwe arbeidsovereenkomst en liet een aantal medewerkers meekijken. Daarna legde ze het voor aan een jurist uit het DIY-traject. “Die heeft nog een paar aanpassingen gedaan. Zo heeft zij het boetebeding toegevoegd voor het geval er privacygevoelige gegevens gelekt zouden worden. Een belangrijk thema in onze branche, dus het was goed om dat op het contract wat extra gewicht te geven. Daarnaast is de VOG als ontbindende voorwaarde nog toegevoegd.”

Ze vond het naar eigen zeggen wel lastig om zo min mogelijk tekst te gebruiken, maar uiteindelijk slaagde ze er toch in om van vier A4’tjes naar één pagina te gaan. “Aanvankelijk leek het nog best veel tekst, maar dat kwam doordat we witte tekstvlakken hadden gebruikt. Dat is aangepast en zo valt de tekst een beetje weg.” Alle basisgegevens, zoals salaris, pensioenregeling, aantal uren en toeslagen, staan op de onepager; andere informatie is verhuisd naar het medewerkershandboek.

Schaapsweide

De vormgeving is gedaan door een extern bedrijf, in de huisstijl van MINDCARE. Nieuwe collega’s worden via een medewerkersroute door het contract geloodst. Onderweg komen ze onder meer een geldboom, speeltuin en schaapsweide tegen. “Dat laatste is een knipoog naar ons herder/schaap-systeem.” De onboarding e-learning is door hetzelfde bedrijf opgemaakt, waardoor de twee documenten volgens Van Renssen mooi op elkaar aansluiten.

Het hele traject nam iets meer tijd in beslag dan Van Renssen vooraf had verwacht, maar het heeft uiteindelijk ook meer opgeleverd doordat het hele personeelsbeleid nog eens onder de loep is genomen. “Het heeft er ook voor gezorgd dat we meer zijn gaan nadenken over onze identiteit. Daardoor hebben we onze cultuur heel mooi kunnen vormgeven in het nieuwe arbeidscontract.”

Zelf aan de slag?

Wil jij ook een medemenselijke arbeidsovereenkomst? Download dan de Routekaart om direct zelf aan de slag te gaan of meld je aan voor ons Do-It-Yourself traject Conscious Contracting dat start in februari (je kan nog instromen tot 22 maart) en september 2024.

Blijf op de hoogte van onze vorderingen, achtergrondinformatie over conscious contracting en inspirerende praktijkvoorbeelden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief